פותחים את הדלת
מאת אורי יסעור
במהלך חודש ינואר ביקרו באתרי חברת "רותם אמפרט נגב" מספר שיא של כ-500 מבקרים. מספר המבקרים הגבוה מהווה סמן להצלחתה של מדיניות השקיפות לציבור. בין הביקורים באתר, נערך סיור עם נציגי הגופים הירוקים אשר נועד להפיג את החששות מכרייה עתידית בשדה בריר.
שנת 2012 נפתחה עם כמות גדולה של ביקורים ומבקרים ברותם אמפרט נגב: יותר מ-500 איש ביקרו באתרי החברה כבר בחודש ינואר. לראשונה גם נערך מעקב אחר כמות הביקורים, מטרתם והאוכלוסייה המבקרת. הביקורים הרבים מהווים חלק משאיפתה של רותם להיות שקופה לציבור הרחב.
תחילתה של 2012 אמנם רשמה שיא במספר הביקורים, אולם גם בשנים קודמות ביקרו רבים ברותם: סטודנטים במגמות הנדסה וכימיה, יחידות צבא שונות, אגרונומים, חקלאים קבוצות מטיילים ועוד.
בינואר 2012 סיירו בחברת רותם גם תלמידי בתי ספר מערד, מהם שניים במסגרת פרויקט פרימיום בשיתוף עם "תעשידע", ואחד של תלמידי כיתות י"ב הלומדים כימיה. ביקורים נוספים שהתקיימו היו של גופים ירוקים, עיתונאים, אנשי רשות הטבע והגנים, פנסיונרים של צה"ל, אגרונומים ועוד. ב-4 בינואר אירחנו אנשי חינוך מהחברה להגנת הטבע, המשרד להגנת הסביבה וגופים ירוקים נוספים. מטרת הביקור היתה להכיר את החברה בכלל ואת נושא שדה בריר בפרט.
מאירים את פרויקט שדה בריר
הסיור לגופים הירוקים החל במפעל צין, שם הוצגה לאורחים מצגת המתארת את רותם אמפרט נגב ואת פעילותה: מי אנחנו ומה אנו עושים; הזרחן – כיצד הוא נוצר ומה חשיבותו לצומח ולחי בעולם ,חשיבות פעילות החברה לכלכלת הנגב והארץ. לאחר מכן יצאנו לסיור במכרה צין. צפינו על שדה גוב, מכרה משוקם השוכן בתוך שמורת הטבע מכתשים-עין יהב. השדה נכרה ושוקם בהליך של "שיקום תוך כדי כרייה" וחזר להיות חלק בלתי נפרד מהשמורה.
בהמשך נסענו לשדה בריר, שם הדגמנו למבקרים את המרחק הגדול של המכרה העתידי מהעיר,הראנו להם שמדובר בשטח מופר ולא טבעי. הסברנו להם את שיטת העבודה המתקיימת בבלוקים קטנים של 5% מהשטח הכולל, מדי שנה וצפינו במחצבת החול הפעילה – הנמצאת במרחק נגיעה מהעיר ואינה מפריעה לחיי התושבים.
במהלך הסיור נתבקש שי טחנאי, רכז שמירת הטבע במחוז דרום של החברה להגנת הטבע, לפרוש את משנתו בנושא שדה בריר. טחנאי ציין כי החברה להגנת הטבע תתמוך בכרייה במקום, בתנאי שתהיה חלק מתוכנית כוללת לכרייה של פוספטים. טחנאי עוד ציין כי מבחינה נופית ובהיבט של ערך הקרקע, עדיף לכרות בשדה בריר ולא בשדות אחרים בנגב.
בתום הסיור באתרי החברה ובשדה בריר, המשיכו המבקרים בסיורם וביקרו בחירבת עוזה, בחירבת רדום ובאתרים נוספים – אזורים ומקומות שלא יפגעו בתהליך הכרייה, ושהדרכים אליהם תתוחזקנה באופן סדיר על ידי חברת רותם, כאשר תכרה בשדה.
דף הבית